gázkazán

Tippek ha gázkazán kell

Új gázkazán

Kazánt jó eséllyel az ember nem vesz több tucatszor az életében így általában nem is rendelkezünk túl messzemenő tapasztalatokkal a téren. Ez nem bűn, de nem ment meg minket attól, hogy csere esetén ne kelljen előírásokat böngészve hasonlítgatunk ilyen olyan márkák műszaki paramétereit, vagy a különböző szolgáltatókat átnyálazva végre letegyük a voksunkat egynél, akinek adunk a szavára és segíthet a választásban. Mindenesetre a gázkazán nem játék. Ezt sokan érzik, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen egy jelentősebb összegről és egy összetett, helytelen használat vagy bekötés esetén kifejezetten veszélyes berendezésről van szó. Sokan vannak úgy vele, hogy a nyugalom érdekében inkább a legdrágább megoldást választják, de ez botorság. Attól, hogy valami drága, még utána kell járnunk, hogy nekünk megfelelő-e, ne tessék elcsalni ezt a lépést, mert csak magunkat okolhatjuk, ha később bonyodalom vagy kellemetlenség származik egy egy átgondolatlan döntésből. Na, akkor tehát mire is ügyeljünk gázkazán megvételénél?

Gázkazán vásárláskor mire figyeljünk?

Erre különösebben „figyelni” nem kell, de nem árt tudatosítani, hogy két éve már csak kondenzációs gázkazánok forgalomba helyezését teszi lehetővé az Uniós és hazai jogszabály és a turbósokat fokozatosan visszavonták a piacról. A „kondenzációs” csodajelző a gázkazán turbós elődjével szemben azt a technikát jelöli, hogy a távozó égéstermékben – ami javarészt füst – megbúvó energiát is hasznosítja. Azaz jobb hatásfokkal dolgozik, ráadásul a távozott füst sokkal kevésbé környezetszennyező. Emellett biztonságosabb is, mivel a zárt égéstér nem a lakóhelység levegőjéből nyeri az oxigénellátást, meghibásodás esetén kizárt a lehetősége annak, hogy szén-monoxid szivárogjon a lakótérbe. Kevesebb gázból több hő, nagyobb biztonság, kevesebb szennyezés: hol van a kutya eltemetve? Ott, hogy nem használható ugyanaz a kéményrendszer az oxigénellátásra és a füstleadásra. Ha olyan régi a cserélendő fűtésrendszerünk, hogy csak egy kéménynyílásunk van, mindenképpen be kell ruháznunk annak kibővítésére is.

Gondoljuk át az igényeinket. Van-e szükségünk tárolóra vagy elég egy átfolyós gázkazán? Nagyobb vízigény esetén indokolt a tárolós, ugyanakkor az átfolyós megoldás pénztárcakímélőbb hosszútávon. Ugyanúgy érdemes elgondolkodni a meleg víz előállításán is. Létezik https://www.ventil.hu/gazkazan/95.1.chtml gázkazán kombi funkciókkal, amik ki tudják váltani egy esetleges régi bojlerünket is. Egyrészt helyet nyerünk – két nagy fehér kocka helyett elég lesz egy is – másfelől spórolhatunk is valamennyit, ha áram helyett gázzal melegítjük a vizet is. A gázkazán típusok teljesítménye sem mindegy. Új ház építésénél mindenképpen érdemes a hőszükséglet számítást tervezőre bízni, de szimpla cserénél is érdemes ezen elgondolkodnunk. A készülékeket általában vissza lehet szabályozni, ellenben a maximumnál nagyobb teljesítményt akkor sem képes adni egy gázkazán, ha elszámoltuk magunkat és télen nincs meleg víz a fűtés mellett.

Fontosak a gázkazán márkák?

Igen. És nem. Úgy mondanám, hogy fontosabb tudni azokat a funkciókat, amikhez mindenek fölött ragaszkodunk és, hogy mennyit tudunk rászánni. A többi már kompromisszumok kérdése. Mert ha csúcstechnológiára vágyunk, azt vélhetően csak a nagyobb cégeknek van kapacitása megtervezni. A gázkazán árak pedig elég széles skálán mozognak. Középkategóriában a szervízelhetőség lesz fontos érv. Alacsony árfekvésben meg sose felejtsük el a karbantartás feltételeinek utánanézni. Úgyhogy a márka inkább egy ismérve annak, milyen szempontok alapján akarunk vásárolni, nem pedig maga a szempont. Lehet márkás az olcsó termék is, és lehet német cégé a Kínában gyártott termék is. Maga a márka vagy a cégszékhely alapján a mai nemzetközi világban nem feltétlenül vonhatunk le következtetéseket a termékkel kapcsolatban. Pláne, hogy az elmúlt évtizedekben egyes ismertebb márkák összeolvadtak, nagyobb cégek felvásárolták a kisebbeket, így pláne nehéz a jól bevált sztereotípiákból kiindulni, hogy a német tervezés és az olasz dizájn az etalon.

Gázkazán vásárlás online

Manapság már ettől sem kell tartani, csak érdemes ésszel végiggondolni a folyamatokat. Mivel szükségünk lesz így is úgy is szakemberre, aki a gázkazán beszerelését elvégzi, legjobb, ha olyan honlapot választunk, ahol már eleve kiszállítással, beüzemeléssel együtt vásároljuk meg a terméket. Ez egyrészt jó, mert könnyen, egy helyen intézhetünk mindent, másfelől kapunk némi megerősítést, hiszen találkozunk a beszereléskor a cég egyik alkalmazottjával. Ugyanúgy ne feledkezzünk meg a garanciális papírokról sem, ezekre feltétlenül szükségünk lesz. Ugyanúgy fontos, hogy az ilyen jól felépített honlapokon szalmai segítséget is kaphatunk a választáshoz és már egészen a kezdeti fázisban kialakulhat egy bizalmi kapcsolat. Olyan webáruházban semmiképpen se bízzunk meg, ahol nincs szó a garanciális papírokról és a fizetési folyamat közben rejtett költségek derülnek ki. Érdemes a véleményeket, pontozásokat megnézni egy egy termék alatt. Ez nem csak a választásban segíthet, de a honlap, szolgáltató hitelessége mellett is szól, ha egy egy aktuális véleményt láthatunk a szolgáltatásukról.