Szabályok

Az III. SuperCross sorozat (2012/2013) általános, minden állomásra érvényes szabályai:

Kategóriák:

Kategória Születési év Rajtidő Versenyidő
Férfi U15 1999- 11.00 25-30 perc
Férfi U17 1997-1998 11.00 25-30 perc
Férfi U19 1995-1996 11.45 40-45 perc
Férfi U23 1991-1994 13.00 55-65 perc
Férfi felnőtt (Elit) 1984-1990 13.00 55-65 perc
Férfi master 1 1974-1983 13.00 55-65 perc
Férfi master 2 1964-1973 11:45 40-45 perc
Férfi master 3 -1963 11:00 25-30 perc
Női U17 1997- 11.00 25-30 perc
Női felnőtt -1996 11.45 40-45 perc
Hobbi férfi – 11.00 25-30 perc

Átnevezések: bármely versenyzőknek lehetséges a felnőtt korosztályba (Elit) való nevezés, legyen az akár U15-ös, vagy master 3-as korosztályú induló. Adott versenyző a korosztályának megfelelő kategóriába, vagy a Felnőtt férfi (Elit) kategóriába nevezhet be. Egy szezonban egyszer lehetséges kategóriát váltani, csak az erősebb kategória felé! (Az összetett eredményeket érintő következményeket lásd: Összesítés.)

Egyik kategóriában sincs a kerékpárra vonatkozó megkötés – bármilyen, megfelelő műszaki állapotú (egyszemélyes, két működő fékkel rendelkező, stb.) kerékpárral rajthoz lehet állni.

Hobbi kategóriában csak és kizárólag licenccel nem rendelkező versenyzők indulhatnak. Hobbi kategóriában nincsen összetett értékelés, a kategóriát azon versenyzőknek ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni ezzel a versenyformával.

Időrend:

Nevezés: 09.00-tól. A nevezés az egyes kategóriákba, az adott rajt előtt egy órával zárul.
1. rajt: 11.00 – Férfi U15, Férfi és Női U17, Férfi master 3
2. rajt: 11.45 – Férfi U19, Női felnőtt, Férfi master 2
3. rajt: 13.00 – Férfi U23, Férfi felnőtt (Elit) , Férfi master 1
Eredményhirdetés – 14:30

Rajtszám:
A versenyzők számára kiosztásra kerülő rajtszámok az egész sorozatra érvényesek. A versenyzők kötelesek mind a hát-rajtszámot, mind a váll-rajtszámot a rendezők iránymutatásának megfelelően elhelyezni a mezükön. Elvesztett, otthon hagyott rajtszám esetén 500 Ft (nevezési díjon felüli összeg) pótlási díjat köteles fizetni a versenyző.

Nevezési díj:
U15, U17 és U19 kategóriákban: 1200 Ft.
További kategóriákban: 2500 Ft.

Előnevezési lehetőségről az egyes futamok rendezői adnak tájékoztatást. Az egész sorozatra való egységes (elő)nevezés jelenleg nem lehetséges.
Nevezési lehetőség: http://hegyibringa.hu/iii-supercross-nevezes/

Pontszámítás:

Az UCI Cyclo-Cross világkupák pontozása alapján:

Összesítés:

– A sorozat összesítésénél a 6 legjobb futamon elért eredmény számít. (Pontegyenlőség esetén az alábbi összehasonlítás szerint kerülnek eldöntésre a helyezések: bármelyik futamon elért előkelőbb helyezés; több előkelőbb helyezés; megegyező helyezések esetén egymáshoz viszonyított időeredmény a közös futamok összesítése alapján.)

– Az összesítésnél a fenti kategóriákon kívül a legjobb csapatot is díjazzuk. A csapatsorrend az egyesület 4 legtöbb pontot elért versenyzőjének összpontszáma alapján kerül kihirdetésre.

– A sorozat eredményhirdetésére az utolsó futam napján, Budapesten kerül sor.

– Az adott futamon elindult, de célba nem ért (DNF) versenyzők 1 pontot kapnak. El nem indult (DNS) vagy kizárt (DSQ) versenyző 0 pontot kap.

– Kategóriaváltás esetén a versenyző a korábbi kategóriájának összesítésében az utolsó helyre kerül (pontszáma feltüntetésével). Egy szezonban egyszer lehet kategóriát váltani, azt csak és kizárólag az erősebb kategória irányába, és csak Férfi felnőttbe (Elit).

– Hobbi kategóriában nincsen összesített végeredmény.

Szolgáltatások:

A sorozat minden állomásán kulturált parkolási- , wc-, zuhanyzási-, öltözési- és bringamosási lehetőséggel várjuk a versenyzőket, a futamokat elektronikus időméréssel biztosítjuk! A nevezési díjban foglalt egyéb további szolgáltatásokról az egyes rendezők döntenek.

Egyéb szabályok:

– Fejvédő viselése minden pályára lépő számára (pályabejárás és a verseny ideje alatt is) kötelező!

– A versenyző számára kerék- illetve kerékpárcsere, szerelői segítség, frissítő beadása csak és kizárólag a frissítő/technikai zóná(k)ban történhet.

– A pályán csak a haladási irányban lehet közlekedni, a technikai zónába (és bármilyen egyéb okból) visszafordulni tilos!

– Az elhelyezett akadályok megkerülése, a pálya lerövidítése vagy sportszerűtlen magatartás tanúsítása azonnali kizárást von maga után.

– A lekörözésre kerülő versenyzőknek elsőbbséget kell adni a leköröző versenyzőknek, a legelső alkalommal amint az lehetségessé válik.

– A szabályok be nem tartása a versenyrendezőség döntése alapján figyelmeztetést és kizárást is vonhat maga után!

– Vitás kérdésekben, óvás esetében a SuperCross Sorozat hét futamának versenyigazgatói (Szabolcsik János, Frölich Tamás, Tóth András, Kéri István, Szász Viktor, Duzmath Csaba, Danó Péter) közül az adott helyszínen ott lévők, a rendelkezésre álló összes információ megismerése után, konszenzusos döntést hoznak. Döntésképtelenség/szavazat-egyenlőség esetén az adott futam szervezőjének véleménye dönt.

A versenyzők a nevezésnél aláírásukkal nyilatkoznak a következőkről:

– A verseny teljesítéséhez megfelelő fizikai állapotban vagyok, a teljesítést akadályozó betegségben nem szenvedek.

– A versenyen teljes mértékben saját felelősségemre indulok, bármely a verseny előtt/alatt/után bekövetkező sérülésért, illetve anyagi kárért a rendező egyesület, a rendező- és a rendezőség által megbízott személyek/szervezetek, továbbá a verseny útvonala által érintett területek tulajdonosai illetve kezelői semmilyen címen felelősséget nem vállalnak, illetve felelősségre nem vonhatóak.

– Lemondok minden, a versennyel bármilyen kapcsolatba hozható elszenvedett baleset vagy kár esetén az előző bekezdésben felsoroltakkal szembeni jogi eljárásról. Tudomásul veszem, hogy baleset esetén semmiféle igényt nem támaszthatok a fentebb felsoroltakkal szemben. A verseny előtt/alatt/után minden általam okozott kárért személyes és anyagi felelősséggel tartozom.

– Elfogadom, hogy a sporteseményről készült film-, és képanyagokon valamint azok reklámcélú felhasználásában szerepelhetek, ellenszolgáltatást ezért nem kérek.

– Elfogadom, hogy a nevezési adatlap pontatlan kitöltéséből, a nevezés során helytelen adatok megadásából adódó problémákért a rendezők nem vállalnak felelősséget.

A szervezők a szabályok változtatásának jogát fenntartják!