Radiátor a fürdőszobába: törülközőszárító radiátor vagy hagyományos?

Fürdőszoba fűtése törölközőszárítós radiátorral?

A nem megfelelő radiátor nagy bonyodalmakat tud okozni a későbbiekben, hosszútávon. Azzal az ember általában tisztában van, milyen kerüljön a ház különböző helyiségeibe, de már nehezebb a helyzet, ha a mellékhelyiség, fürdőszoba fűtésének megtervezése van soron.  A fürdőszobai fűtés évtizedekig ugyanúgy működött, mint a többi helyiségé, azonban a múlt század végén felütötte a fejét a helytakarékos, lépcsős kialakítású csőradiátor, másnéven a törölközőszárítós radiátor. Miért jobb a vizesblokkokba egy ilyen fűtőtest, mint a hagyományos verzió? Ezt vesszük górcső alá a következő néhány bekezdésben. De nem csak erről lesz szó, hanem arról is, hogyan válaszuk ki a nekünk ideálisat, hiszen az esztétika csak egy szempont a sok közül.

Törölközőszárítós radiátor vagy hagyományos fűtőtest?

A válasz nem csupán a magasabb komfortban és a helytakarékosabb kialakításban keresendő, de kétségtelenül ezek mellett sem lehet csak úgy elmenni. Persze nem könnyű jót választani. Ismernünk kell a fürdőszobánk, mellékhelyiségünk, esetleg folyosóink paramétereit. Igen, egy ilyen fűtőtest nem csak a fürdőbe jó választás, hanem bármely kisebb helyiségbe, és például a konyhába is. Arra, hogy jól mutasson a fürdődben és teljesítse az elvártakat, ki kell találni a helyét, ki kell számolni, hogy mekkora teljesítményű kell, és meg kell ismerni a leendő radiátor extra funkcióit.

Az kétségtelen, hogy a fűtetlen, hűvös és emiatt nyirkos fürdőszoba nem opció. Nem csak kellemetlen, de rendkívül egészségtelen is. Hamarabb megjelenik a penész a falakon, fugák mentén. A penész meg tud telepedni a nehezen száradó textíliákon is, mint a törülközők, kéztörlők, fürdőszobaszőnyeg, köntösök. Éppen ezért a fürdőszobai radiátor beszerelése erősen javallott. Azonban a hagyományos radiátorokat nem úgy alakították ki, hogy hosszútávon ellenálljanak a fennálló a fürdőszobai körülményeknek. Ennek köszönhetően megjelentek a törölközőszárítós radiátor is a piacon. A régieket könnyedén megtámadta a korrózió és bizony néhány év alatt cserére szorultak. Persze a csőradiátor mellett másokat is találunk, de másodlagos funkciói miatt így is érdemes ezt választani. Emellé pedig bátran telepíthetünk kiegészítő fűtést, például elektromos padlófűtést a még nagyobb komfort érdekében.

Miért annyira praktikus a törölközőszárítós radiátor?

Ahogy a nevében is benne van, a fürdőszobai levegő melegen és szárazon tartása mellett a textíliák szárítását is lehetővé teszi. Télen, amikor egyébként is nehezebben száradnak a ruhák, szintén kihasználhatjuk a törölközőszárítós radiátor lehetőségeit. Méretétől függően akár 10-15 ruhadarabot is teregethetünk rá. A legújabb készülékek már termosztátot és kiegészítő ventilátorokat is tartalmaznak a még nagyobb teljesítmény és kényelem érdekében. A többféle funkciók a gazdaságos üzemeltetést is garantálják. Ehhez persze olyan modell kell választanunk. Ezt hogyan tegyük? Nézzük meg ezt is.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő törölközőszárítós radiátort?

A piacon sok fajta törölközőszárítós radiátort találunk, különböző működési elvűt, funkcióval rendelkezőt, és ezek az ár-érték határokat is meghatározzák. Éppen ezért először is érdemes azt számba venni, mire is van szükségünk. Mi az, amit mindenképp elvárunk a készüléktől, mi az, ami belefér a keretbe és mi az, ami esetleg még jól jöhet és megengedhetjük magunknak. Az első szempont a teljesítmény, hiszen semmi értelme egy olyan törölközőszárítós radiátor fűtőtestnek, ami csak fogyaszt, de cserébe nem elégíti ki a szükségleteinket. A méret sem mindegy, mert az adja meg a rendelkezésünkre álló fűtőfelületet. Ha csak keskeny helyed van a falon, akkor a 30, 40, vagy az 50 centiméter széles radiátor jó választás lehet, ha több helyed van, és nagyobb a fürdőd akkor a 60-70-80 centisek a megfelelő választás. A legalacsonyabb radiátor 70-80 a leghosszabb pedig akár 180 centiméter magas is lehet, ezzel már jelentős fűtő és szárító helyet adnak. A megfelelő teljesítmény kiválasztása előtt mérlegeljük, hogy fő fűtésnek, vagy csak kiegészítőnek szeretnénk a készüléket. Fűtünk vele, vagy csak szárítani szeretnénk. Illetve, hogy mekkora a személyes hőigényünk, amely környékén kellemesen érezzük magunkat a helyiségben.

A fűtésrendszerünket összekötött vagy attól teljesen független törölközőszárítós radiátorok közül választhatunk. A meglévő rendszerre rákötött, melegvizes csőradiátorok hátránya, hogy csak akkor működnek, ha a fűtés is megy. Ez értelemszerűen a hidegebb, téli időszakban esedékes, tehát azon kívül csak törülközőtartóként használható. Ha a helyiség szellőzése ideális, akkor ezzel még nincs is baj. Sőt, az egyéni igények szabják meg. Ha az igényeink azonban ennél összetettebbek, akkor válaszunk hibrid vagy elektromos készüléket, amely a melegvizes fűtésrendszertől függetlenül is működtethető. A vegyes üzemű törölközőszárítós radiátort ugyanígy a fűtés körre fogjuk bekötni, de ezekben egy elektromos patron biztosítja, hogy ha éppen nincs fűtési szezon, de szeretnénk a törölközőszárítós radiátorod előnyeit kihasználni, akkor megtehetjük. A tisztán elektromos fűtőtestet pedig akkor használjuk, amikor akarjuk. Bármikor be-és kikapcsolható, és nincs szükség kiegészítőkre hozzá.