Medence porszívó a higiénikus fürdőzésért

Hallottál már a medence porszívóról? Ha nem, itt az ideje!

A nyár derekában járunk. Ilyenkor van itt az ideje a fagyinak, strandnak, csillagok fürkészésének, az autós mozinak és az otthoni medencézésnek. A szerencsések közé tartozunk, hogyha otthon is megvan a lehetőségünk arra, hogy a kánikulában le tudjuk hűteni magunkat. Gyerekként különösen különleges élmény az, hogyha az ember egész nap medencézhet, labdázhat a barátaival és a családjával. Sokan vágnak bele ezért a medencevásárlásba, azonban nem néznek utána megfelelően a helyes tárolásnak. A medence porszívó csak az egyik fontos feltétele a medencénk higiénikusan tartásához. Ha eddig nem tettük meg a megfelelő intézkedéseket ennek érdekében, akkor itt az ideje.

Mikor van szükség a medence porszívóra?

Ha nincs beépített tisztítással rendelkező medencénk, mindenképpen ajánlott egy medence porszívó beszerzése. Régen ezt a folyamatot vákuumos slaggal oldották meg, ami sok bonyodalmat okozott, ráadásul órákon át is eltartott, amíg egy medencényi nagyságban az ember felszívta a lassú szívóerővel rendelkező aprócska hengerrel az összes lepedéket, ráadásul mindezt többnyire guggoló testhelyzetben. Ehhez képest egy medence porszívó maga a megváltás, mert gyors, nagy a szívóereje, és csupán néhány perc alatt egy tiszta medencét tudhatunk magunknak a használatával.

Mi is pontosan a medence porszívó?

A medence porszívó egy gégecsőből és teleszkópos fogókarból álló szerkezet. A kezelése nem bonyolult, ahogy azt feltételeznénk is, csupán arra kell ügyelnünk a használata során, hogy a csövezése légtelenítve legyen a szerkezetnek. A medence porszívó gégecsövét a szkimmer segítségével csatlakoztathatjuk a szívóághoz, így jön létre a szívó hatás, ami majd segít nekünk a takarításban. Vigyázzunk azonban a használatával. Habár a neve porszívó, és hasonlóan működik a rendes szerkezethez, maga a közeg más, amiben mozog. Hogy porszívózzunk tehát a medence porszívóval? Először is, hagyjuk leülepedni a vizet. Akár pelyhesítő vegyszert is használhatunk, azonban ez nem feltétlenül szükséges hozzá. A lényeg, hogy a letelepedett koszt és algát ne kavarjuk fel. A porszívót csak óvatos, lassú mozdulatokkal kezeljük. A leülepedett réteg ugyanis a vizet felkavarva eloszlik a medence vizének teljes nagyságában, így pedig alig észrevehető szemcsékben fog megnyilvánulni, amiket természetesen már nem lehet, és nem is érdemes a medence porszívóval eltávolítani. A tartályát az eszköznek minden használat után alaposan el kell mosni, hogy ne keletkezzen abban lerakódás.

Hogyan őrizzük meg a medence porszívóval a medencénk vizének épségét?

A rendszeres tisztítás elengedhetetlen a higiénikus fürdéshez, ezért klórtablettát mindenképpen használjunk például a vízben akkor is, ha sűrűbben van szükség a medence porszívóra. A koszréteg akár hetente kialakulhat, de ezt több dologgal is kihúzhatjuk hosszabb időre. Hálóval elkaphatjuk a vízbe került rovarokat, ezzel is segítve a tisztaság megtartását. Ezt mindenképpen végezzük el akkor, amikor bemegyünk a vízbe. Nem csak sokkal komfortosabb egy tiszta, bogármentes felületen úszni, de biztonságosabb is. Maradhatnak a felszínen ugyanis élő rovarok is, akár méhek, darazsak, akik az első szilárd felületbe – ami ebben az esetben az ember maga – belekapaszkodnak és meg is csíphetik. Legtöbbünk számára ez apró kellemetlenség, bár a bogaraktól sokan félünk, a csípés azok számára igen veszélyes dolog, akik allergiások rá. Sokat segíthet még a tisztaság megtartásában a megfelelő vegyszeres kezelés és az is, ha éjszakára letakarjuk a medencét. Ez arra is jó praktika, hogyha melegebb vízben szeretnénk fürödni. Esténként ugyanis hűvösebbre fordul az idő, ilyenkor pedig a víz is ehhez idomul, hogyha nem teszünk ellene. Habár jólesik nyáron a vízben lehűteni magunkat a kánikulában, van egy határ, ami alatt már kellemetlen a víz hőmérséklete.

A medence porszívó és a vegyszerek

Ahogy már említettem, a medence porszívó munkája nem elég a megfelelő tisztasághoz, ezért érdemes egy vegyszercsomagon elgondolkozni. Ezekkel a termékekkel visszaszoríthatjuk az algákat minimális szintre, ami takarításkor talán a legnagyobb arányban található nemkívánatos vendégként a vízben. Természetesen a csomagolásokon kijelölt használati feltételeknek megfelelően kell használnunk ezeket a vegyszereket, mert a nem megfelelően használt szerek veszélyesek is lehetnek a fürdőkre nézve. Fontos az is, hogy a tabletta formában kapható termékeket ne közvetlenül a vízbe helyezzük. A tabletta nehéz súlyának köszönhetően a medence aljára fog süllyedni, ahol akár végleges kárt is okozhat. Fokozottan ügyeljünk erre a felfújható gumimedencék esetében. Ma már néhány száz forintért profi vegyszertárolókat kaphatunk, amelyekbe a kapszulát helyezhetjük. Ezek nem csak azért nagyon jók, mert a medence aljától távol képesek tartani a vegyszert, hanem az emberi test elől is elzárják azokat, nem tudunk velük közvetlenül érintkezni véletlenül sem. A gyerekek elől is elzárja a veszélyes anyagot, így nem kell minden pillanatban készenlétben állnunk – habár egy medencében ez egyébként is fontos, amennyiben gyerekekre ügyelünk.