Maine coon, a gyengéd óriásmacska

Maine coon, a hatalmas macska regéi

Tudta, hogy ez a fajta az Egyesült Államok nemzeti macskája? Valójában New England szülötte ez a macska, azon belül is Maine állam büszkesége. Eredetileg kemény farm-macskaként élte mindennapjait, de némelyikük hajón is szolgált. Mivel természetes, tehát nem ember alkotta fajtának tartják, az eredetéről sem sokat tudni. Az viszont biztos, hogy történetét temérdek legenda, teória övezi és kíséri, melyek közül az egyik legvadabb szerint mosómedvék macskákkal való keresztezéséből született. Ez egyébként már genetikailag sem lehetséges, de minden esetre hangzatos történet. Egy másik, érdekes történet Marie Antoinette-hez kötődik, eszerint a királynő azt remélte, kivégzése előtt az Államokba tud szökni, ezért előre küldte macskáját. Ám az igazság inkább azokhoz az elképzelésekhez állhat közel, melyek szerint őseik egyrészt a vikingekkel a tengerentúlra érkezett norvég erdei macskák lehettek, vagy máshonnan a kontinensre érkező tengerészekkel a hajókon együtt utazó, olyan hosszú szőrű cicák utódai, melyek kifejezetten jól bírták a zord körülményeket.

Egyébként maga a fajtanév a teljesen irreális mosómedve-eredetre utal, első felét Maine államról, második felét pedig a raccoon (mosómedve) szóból kapta.

Szépség hatalmas kivitelben

A maine coon igazi jelenség, egyrészt külleme, másrészt jelleme miatt. Annak ellenére, hogy a macskafajták népes táborában a legnagyobb testűek közé tartozik a maga 8-12 kilós tömegével, mégis elegáns megjelenésű, igazi szépség. Az aprócska maine cooon-nál bájosabbat elképzelni sem lehet, de felnőttkorában is lenyűgöző látvány, ahogy az impozáns méretű szépség elheveredik, vagy elomlik a súlya alatt nyögő gazdi karjában. A látványos bunda fényes és selymes, no és tökéletesen vízálló. Ez annak köszönhető, hogy kialakulása során a fajtának folyamatosan alkalmazkodnia kellett a zord időjárási körülményekhez. A szőrzet a macska hasán és a hátsó lábakon hosszabb, hogy védjen a nedvességtől és a hótól, a háton és a nyakon pedig rövidebb, hogy ne gubancolja össze az aljnövényzet. Annak ellenére, hogy a bunda viszonylag hosszúnak tűnik, ápolása nem bonyolult feladat. Elég heti egy-két alkalommal átfésülni és kikefélni ahhoz, hogy teljes szépségében csodálhassuk, és a cica is jól érezze magát. Látványos a maine coon hosszú, bozontos farka, melyet összegömbölyödve, alvás közben maga köré teker, és persze nem szabad elfeledkezni a füleken növő dús, hosszú szőrről sem, mely óvja a macskát a hideg ellen, de emellett széles spektrumú hallótávolságot is biztosít.

Egy igazi jellem

Ez a macska valóban egy igazi jellem. Képes és akar is alkalmazkodni a legkülönfélébb körülményekhez, feltéve, hogy gazdái társaságában lehet. A családtagok karaktere is lehet eltérő, nem nagyon zavarja a macskát. Hobbija, hogy mindenkit előszeretettel, árnyékként követ a lakásban, a kertben, de a jó hír az, hogy nem zaklató, követelőző alkat. Ha megsimogatják, szeretgetik, azt örömmel fogadja, és kedves dorombolással viszonozza, de soha nem követeli ki magának. Bár nem egy bújós, folyton ölbe mászó fajta, azért a maine coon is szereti, ha gazdája közelében lehet, és figyelheti tevékenységét, sőt, próbál is segíteni benne a maga módján. Ha esetleg kizáródik az otthonból, nem kezd el hisztizni, inkább türelmesen megvárja, míg valakinek feltűnik végre a hiánya, és beereszti.

Mint a legtöbb macska, ez a fajta is imád ejtőzni, pihenni, lustálkodni, de ha ezzel a fontos elfoglaltsággal végzett, akkor hatalmas bohóc tud lenni. Különösen a kandúrok remekelnek ebben, a lány cicák kicsit távolságtartóbbak, de mind a két nem képviselőire jellemző a játékosság. Sőt, nem csak kölyökként ilyenek, de felnőtt-, vagy időskorukra is megőrzik ezt a kedves tulajdonságukat.

Nem árt egyébként méretes macskabútort beszerezni neki, hogy légtornász mutatványait inkább azon hajtsa végre, ugyanis a behemót cica könnyen lever bármit ugrálás közben. Azonban ebből bőven elég egy, és nem kell aggódni a függönyök miatt sem. Bár tud mászni, azért annyira nem kedveli ezt a tevékenységet, inkább marad a talajon, egerészni, végtére is egykoron az volt a munkája.

A játékos maine coon

Mellette soha nem lehet unatkozni. Ha a gazda érez rá egy kis késztetést, a maine coon-nal legalább akkorát lehet játszani, mint egy kutyával. Az apportozásban és a vadászatot imitáló játékokban tökéletesen ki tudják élni mozgásigényüket, de egyébként is a maine coon jellegzetessége, hogy imád dolgokat, tárgyakat cipelgetni. Egy kis labda, papírguriga, esetleg macskamentával átitatott plüssjáték, és a maine coon boldogan cipeli majd körben a házban, persze szigorúan két trükk elsajátítása között. Igen, trükk, ugyanis ez a fajta intelligenciája miatt képes akár trükköket is elsajátítani, a családtagok legnagyobb örömére és a vendégek szórakoztatására. A gyerekek ezt kifejezetten élvezni fogják, ráadásul a maine coon a gyerekek legnagyobb barátja. Békés és nyugodt természete miatt akár babaruhát is húzhat rá a gyerkőc, azt sem fogja kifogásolni, de békésen elheverészik a játék babakocsiban, vagy a dömperben is.

Sokan tartanak attól, hogy a mérete miatt ez a fajta hangos. Ám ez nem így van. A nagy termet mellé érdekes, különleges, csicsergő, trillázó hang társul. Ráadásul, bár szeret beszélgetni a macska, és simogatás, játék közben is előszeretettel magyaráz, ez egyálalán nem zavaró.