Generálkivitelezés a szállodánkban

Építőipari kivitelezés

Az építőipari kivitelezés szerintem az egyik legnagyobb találmány, ha az ember meg bírja fizetni. Persze nem mindig könnyű megfelelő generálkivitelezőt találni, de pár ajánlással azért elboldogul az ember. Azoknak, akik esetleg nincsenek otthon az építkezések, lakásfelújítások szórakoztató és egyben dühítő világában elmondanám, hogy a generálkivitelező az a cég, aki mindent vállal. De mindent. És nem arra értem, hogy jön egy szaki és azt mondja, hogy víz, gázt, mindent csinál. Hanem egy céget, akinek van kőművese, mérnöke, lakberendezője és kávéfőzője is.

Az építőipari kivitelezés nekünk is igencsak jól jött, amikor a szállodánkat kellett modernizálni. Alapvetően ez már egy elég speciális eset, elvégre egy ilyen építménynél nem csak a szokásos feltételeknek kell eleget tenni, mint egy kis lakás esetén. Hasonló az eset egyébként éttermek esetén. És itt nem csak arra gondolok, hogy mindkét vendéglátói egységnek olyan igényei vannak, azaz olyan funkciója, amit az építkezés is ki kell szolgáljon. Arra is értem, hogy olyan előírások szabályozzák a működését, amiket a felújítás meg kell oldjon.

 

Miért kellett építőipari kivitelezés?

Mert már áldatlan állapotok uralkodtak. Kis túlzással persze. Egy szállodától mindenki elvárja, hogy tiszta legyen, ez pedig számunkra azt jelenti, hogy könnyen takarítható. Ez elöregedett épületnél általában ez építészeti problémákba ütközik: anno nem építettek mindenhova konnektort, így kilométerhosszú hosszabbítóval kell porszívózzon a szobalény. Vagy egyszerűen túl kicsik a szervízhelyek, nem fér el elég csere párna, törülköző és takarítóeszköz. Ezen okos tervezéssel már segíthet az építőipari kivitelezés.

Emellett műszakilag is alapvető, hogy egy szálloda minden tekintetben kiválóan működjön. Nem kell, hogy legyen játékkonzol a szobában. De ha már beharangoztam, hogy van, akkor működjön tökéletesen. Persze általában ennél sokkal kisebb, de lényegesebb dolgokkal van baj, főleg a lefolyó szokott eldugulni, vagy akár a WC. Az is kifejezetten kellemetlen. Az építőipari kivitelezés lehetőséget ad, hogy kicseréljük az idejét múlt eszközöket.

Összességében pedig ránézésre is látszott már, hogy az épületet nem ma húzták fel. Van egy határvonal aközött, hogy már retro valami, vagy csak elavult. Na, ez a mi szállodánknál most érkezett el. Nem mondhatnám, hogy ósdi, de már leharcolt minden bútor, a beépített szekrények, az egész koncepció. Az építőipari kivitelezés ugyan építészetileg nem fogja átírni az egészet, de legalább egy kis színt vihetünk a szobákba.

Építőipari kivitelezés a szállodában

Na ez nagyon nagyon nehézkes. Elsődlegesen fontos, hogy az építőipari kivitelezés szezonon kívül menjen végbe és lehetőleg ne legyen csúszás. Valamennyi mindig van egy építkezésen, de ne abból induljon ki az alvállalkozó, hogy jah, majd azt úgyis elnézik neki. Nem fogják. A szálloda pénzt veszít, ha tovább van fúrás faragás.

Mindemellett azért szezonon kívül sem valószínű, hogy üres lenne az épület. Ha igen, akkor valamit nem jól csinálnak. Mindenesetre a felújítás úgy kell megoldani, hogy az építőipari kivitelezés ne zavarja – annyira – a bentlakó vendégeket. Mit jelent ez? Esetleg emeletenként haladni, úgy be lehet osztani a szobákat olyan módon, hogy az épp javított emeleten ne lakjon vendég. Ha nagyon szellős a ház, akkor a fölötte levő emeleten sem.

Amíg az építőipari kivitelezés tart, jó, ha felkészülünk a morcos vendégekre. Ez azonban nem jelent annyi panaszt, ha ügyesen szervezünk. Elvégre a vendég nem azért jön a szállodába, hogy napközben ott kuksoljon. A legtöbben várost néznek, konferencián vannak, ügyes bajos dolgaikat intézik. Úgyhogy egyfelől érdemes előre kiírni, hogy mire számítsanak. Főleg olyankor fontos ez, amikor valamilyen olyan egységet érint a felújítás, amit ők is gyakran használnak. Nem működik a lift, használaton kívül lesz a medence és ilyesmik. Fontos továbbá jó előre kiírni mindenhova, ahol vendégek foglalhatnak. Az összes portálra, facebookra, ahol jelen vagyunk.

A generál kivitelezés zaja a legritkább esetekben szokta zavarni a vendégeket, hiszen azt reggel kilenctől mondjuk este hatig végezve igazából pont azt az időszakot használjuk ki, amikor nincsenek is itt. Gyakorlott szállodások a megmondhatói, hogy ilyenkor a szobák nagyrészt üresek Más a helyzet, ha olyan egységeket kell karbantartani, ahol okuk van bizonyos időben megjelenni. Ilyen az étkező, vagy a wellness. Ilyen esetekben jobb, ha máshova irányítjuk át a vendégeket és intézkedünk a térítésmentességről.

Az építőipari kivitelezés eredménye

Nagyon meg voltunk elégedve a céggel, akiktől segítséget kaptunk, a generálkivitelezés flottul ment. Volt alkalmunk különféle szerkezeti ellenőrzéseket is végezni, kicseréltük a kazánt, ami nem kis befektetés volt és ebből a vendégek jobbára azt vették észre, hogy néha jön pár egyenruhás szaki festeni. A lakberendezőjüktől szintén el voltam ájulva.

Persze, nőként az építőipari kivitelezés kedvenc része számomra a beltéri design volt. Milyen szőnyeg, párna, tükröcske, lámpa és a többi. Akármennyire élveztem is, azért a költségeknek valahol gátat kellett szabni. Eleinte féltem, hogy ez majd bekorlátozza a lehetőségeket, de a cég olyan remek megoldásokkal állt elő, hogy sosem hiányzott az a pénz.