Építőipari könyvek, amelyeket érdemes elolvasni

Építőipari könyvek, nem csak szakmabelieknek

Az Építőipari könyvek nem csak azoknak szólnak, akik szakmájukon belül szeretnének naprakészek lennie a legújabb nagyszabású építkezésekről, technológiákról vagy esetleg az építészeti stílusokról és módszerekről. Az építészet egy hihetetlenül sokszínű terület. Mást jelent az építészeknek, mást jelent a laikusoknak, mást azoknak, akik ebben a témában publikálnak. A generációk között is eltérő benyomásokat tesz, mégis leírható egy konzekvens fejlődéstörténettel. Az építészet a környezetünk mesterséges kialakítása. Egy anyagművészet. Ahogy ember, annyi meglátás, amelyek valahol mégis összefüggenek. Nem beszélhetünk építészetről stílusok és technológiák nélkül. Az építészet az, ahol a technológia meghatározza a szerkezetet, a szerkezet pedig a stílust. Kommunikáció: épületek között, emberek között, környezet és ember között.  És ami a legszebb benne, hogy mindenkinek való. Ezért, amikor az építőipari könyveket vesszük górcső alá, akkor nem csak úgy kell olvasni őket, mint ahogy egy hozzáértő teszi, hanem úgy is, hogy élvezetes és érhető-e egy laikus számára. Itt nem csak esztétikus ingatlanokról, de otthonokról is beszélünk. És melyek azok a könyvek, amik mindkét szemszögből tanulságosak? Összeszedtünk néhányat:

Építőipari könyvek: Kisenergiájú házak 1-2 (Ingo Gabriel, Heinz Ladener)

Frank Lloyd Wright organikus (szerves) építészete óta nem volt annyira aktuális az építészet környezetterhelésének kérdése, mint az elmúlt évtized során. Ez az építőipari könyvekhez kapcsolódó kiadványsorozat arról szól, hogyan zajlik egy építkezés vagy felújítás az energiatakarékosság jegyében. Ingo Gabriel és Heinz Ladener által szerkesztett kiadásban számtalan kép, ábra, táblázat és grafikon szemlélteti a különböző energiahatékonysági módszereket, valamint azok okait és következményeit. Tanácsokat, ötleteket kapunk a házválasztástól kezdve, a falak, tető, padló szigetelésén keresztül, a nyílászárókig. Ráadásul a könyv aktuális és testközeli példákat használ: az eredeti német projektek mellett a magyar fordításban két kiegészítő, hazai fejezettel gazdagodott. Ezekből kiderül, hogy milyen energetikai követelmények hazánkban érvényesek itthon, mit jelent az energiatanúsítvány, valamint az, hogy a magyarországi épületek milyen szerkezeti típusokba tartoznak.

Építőipari könyvek: Vályogházak – Építés, korszerűsítés, átalakítás (Mednyánszky Miklós)

Hazánk területén még ma is nagy számban megtalálhatók a földből épült házak. Az 1990-es évek felmérése szerint megközelítőleg 800 ezerre tehető ezeknek a vályogházaknak a száma. Ezek az építőipari könyvek segítséget nyújtanak ezeknek az épületeknek a műszaki paramétereivel kapcsolatban, amelyhez hozzátartozik a szerkezet, a benne rejlő hibák és a korszerűsítési lehetőségek. Manapság sokan döntenek úgy, hogy egy régi házat újítanak fel, s ez a könyv éppen ezért kiemelten aktuális. A korszerű kivitelezéssel létrehozott vályogházak elvesztik minden hátrányukat és csak az előnyöket juttatják érvényre. Megoszló vélemények vannak ezekről a házakról, de nem szabad elfeledni, hogy a vályog természetes, környezetbarát és újra felhasználható építőanyag. Ráadásul más építőanyagokkal is jól kombinálható. Az ebből készült épület nyáron kellemesen hűvös, télen pedig kellően meleg. Nem egyszerű feladat ezeknek az épületeknek a korszerűsítése, de ez a könyv minden olyan információt tartalmaz, amely ezt segíti.

Építőipari könyvek: Épületrehabilitáció – Tartószerkezetek helyreállítása, átépítése és megerősítése (Pattantyús-Ábrahám Ádám)

És ha már belemerültünk az épületek átalakításába, nézzünk meg egy olyan kiadványt, amely tágabban dolgozza fel az épületek felújításának témakörét. Ez a kötet elsősorban szakembereknek készült, de azok közé az építőipari könyvek közé tartozik, amelyek jó tájékozódási lehetőség biztosítanak a szakmán kívüliek számára is. Röviden megismerhetjük az építészeti módokat, kezdve az 1800-as évekből, egészen a rendszerváltásig. Részletes leírásokat kapunk a házban található különböző szerkezetekről, beleértve annak szerepét és átalakítási lehetőségeit. A könyv nem fiktív példákat, hanem valódi, életszerű megoldási javaslatokat ismertet velünk, amelyeket különféle esettanulmányokkal támaszt alá. Nem csak az épület helyreállítását ismerjük meg a fejezetek során, hanem magának a szerzőnek a munkásságát is. Érdeme, hogy nem csak a lehetőségeket tárgyalja, de ismerteti azoknak előnyeit és tipikus hibáit.

Tapasztalatom szerint az építőipari könyvek

Az építőipari könyvek sok érdekességet, információt tartalmaznak mindenki számára. Segítségükkel megérhetjük, hogyan épül fel a környezetünk, mi vezetett odáig, hogy az ember képes legyen a felhőkarcolók, a különleges, futurisztikus tetőszerkezetek létrehozására, s azt is megismerhetjük, hogyan lesz otthonunk praktikus: kényelmes és energiatakarékos, tehát, hogy szolgálhat minket még jobban.