fali rack szekrény

A fali rack szekrény világa

Mi a fali rack szekrény?

A rack illetve fali rack szekrény típusok segítségével különféle informatikában használt eszközöket rendezhetünk szabványosított tárolókba, így amellett hogy sok helyet takaríthatunk meg, eszközeink elrendezése is átláthatóvá válik. A palettán megtalálhatóak egészen egyszerű darabok is, amelyek valójában csak nyitott tartó állványok, de sokkal elterjedtebbek a burkolattal ellátott, zárható modellek.

Jellemzően fémből készülnek, egyes típusok lapra szerelten kaphatóak, ami egyszerűbbé teszi a szállításukat, de vannak hegesztett modellek is. A rack szekrényeket széles körben használják olyan cégeknél, vállalkozásoknál, amelyek számítástechnikával, telekommunikációval, távközléssel, fény- és hangtechnikával foglalkoznak.

Fali rack szekrény szabványok

A rack szekrényeket olyan modulok számára tervezték, amelyek háza kompatibilis a 19”-es, vagy a 10”-es szabvánnyal. Ez a paraméter a szélességet határozza meg. A 19”-es méret a legelterjedtebb, 482,6 mm metrikus mértékegységben kifejezve. Azonban nemcsak a szélesség, hanem a magasság is szabványosított.

Egy rack szekrény magasságát „unit”- okban határozzuk meg, a szó jelentése egység, jelölése pedig egy „U” betű (Pl. 42U, az 42 unit magasságot jelöl), ami lehetővé teszi az eszközök tökéletes illeszkedését, és rögzíthetőségét. Egy unit 44,5 mm, a szekrénybe beépíthető eszközök magassága pontosan ennyi, vagy ennek többszörösei.

Egy rack szekrény kapacitását a magassága határozza meg, azaz hány unit-ot képes befogadni. Ez a fali rack szekrény esetében jellemzően 3 és 27 unit közötti kapacitást jelent, de legjellemzőbb a 4-12-es magasság. Általában a fali kiszerelés mélysége is kisebb álló társainál, már 140 mm-től is található elérhető típus. Fontos azonban a mélység kiválasztásánál, hogy elegendő hely maradjon a kábelezés számára.

Fali rack szekrény beszerelése

A fali rack szekrény rendkívül hasznos helytakarékosság szempontjából, illetve olyan felhasználók számára, akik viszonylag kevesebb eszközt szeretnének működtetni egy helyről. Minden esetben fontos, hogy a szekrény, vagy szekrények elhelyezése legyen megtervezve az adott helyiségben. A potenciális hőforrásoktól a lehető legtávolabb, olyan helyre helyezzük, ahol az áramellátás könnyen megoldható. Rosszul megoldott kábelezés esetén a kábelek elzárhatják a levegő áramlásának útját, erre is érdemes figyelmet fordítani.

A szekrények alapvetően lehetőséget biztosítanak, hogy a működtetett eszközök hűtése megoldott legyen, ennek több módja is van, azonban ez mindig az adott típustól függ. Fali rack szekrény esetén a rögzítés az egyik legfontosabb dolog, érdemes kalkulációt végezni, hogy a beszerelésre váró eszközök súlya nem lesz-e túl sok a rögzítés számára.

A fali rack szekrény két típusa

A fali rack szekrény két típusát különböztetjük meg, vannak a fixen falra szerelhető típusok, illetve a falról lenyitható kivitelű modellek, amelyek alapjában véve a fixen falra szerelhetőek tulajdonságaival rendelkeznek, azzal a lehetőséggel kiegészítve, hogy a falról egy fixen szerelt és zsanérokkal ellátott rendszer segítségével lenyitható, ezáltal a telepítés után egyszerűbben elvégezhető egy esetleges utólagos szerelés, illetve bővítés. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy az előre legyártott szekrények egyike sem megfelelő a felhasználó számára, ilyen esetekben egyes gyártóknál elérhető az a lehetőség, hogy egyedi szekrényt készítsenek megrendelésre.